Jak kontrolować poziom cukru we krwi?
Cukier kojarzy nam się z czymś niezdrowym. Tymczasem to bardzo ważny składnik naszego organizmu. Często nie zastanawiamy się nad tym jak działa, póki jego poziom pozostaje w normie. Warto wiedzieć, że nadmiar może mieć katastrofalne skutki.
Czym jest glukoza? Kto jest najbardziej narażony na jej skoki i jak skutecznie kontrolować jej poziom? Zapraszamy do lektury.
Co to jest glukoza?
Glukoza to cukier prosty, który pełni bardzo istotne funkcje w ludzkim organizmie. Jej najważniejszym zadaniem jest dostarczanie źródła energii do komórek. Bez glukozy niemożliwe byłoby prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i metabolizmu. Najwięcej glukozy zużywa mózg i on też jest najbardziej narażony na jej niedobory.
Skąd glukoza bierze się w naszym organizmie? Cukier to węglowodany, które codziennie spożywamy w makaronach, pieczywie, owocach czy warzywach. Jego poziom we krwi zależy więc od tego co jemy. Większość węglowodanów jest trawiona w przewodzie pokarmowym, gdzie zamieniają się w glukozę. Przenika ona do krwi, a wraz z nią do mięśni, wątroby oraz innych narządów, dostarczając im niezbędnej do funkcjonowania energii. Nie byłoby to możliwe bez insuliny – hormonu wytwarzanego przez trzustkę. Gdy jej brakuje, komórki nie dostają właściwej porcji energii, a nadmiar cukru pozostaje we krwi. Stan ten określa się jako hiperglikemię (przecukrzenie). To pierwszy sygnał ostrzegawczy przed cukrzycą.
Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2014 r. na świecie żyło 422 mln dorosłych osób z cukrzycą (dla porównania – w 1980 r. było ich 108 mln). do 2030 roku cukrzyca będzie jedną z 7 najczęstszych przyczyn zgonów na świecie.
W Polsce liczbę osób chorych na cukrzycę szacuje się na ponad 3 miliony, z czego 1 mln nie wie o swojej chorobie.
Wykres 1. Prognoza liczby osób chorujących na cukrzyce ogółem w Polsce.
Źródło: https://aktywnidietetycy.wordpress.com/2013/04/25/ile-kosztuje-cukrzyca-prognoza-wydatkow-panstwa-z-uwzglednieniem-programow-profilaktycznych/
W jaki sposób sprawdzić poziom glukozy we krwi?
Najprostszym sposobem sprawdzenie poziomu cukru we krwi jest wykonanie GLUKOZA testu. Można go kupić w każdej aptece, za około 15-20 zł. Przed badaniem należy dokładnie umyć dłonie wodą z mydłem i osuszyć. Badanie wykonuje się nakłuwając opuszkę palca przy pomocy sterylnej igły. Kroplę krwi nanosi się na specjalnym pasku testowym. Wynik można odczytać po około 90-180 sekundach, porównując barwę kropli krwi na teście z podaną skalą barwną. Badanie to najlepiej wykonać na czczo, po minimum 12 godzinnej przerwie od ostatniego posiłku czy wypitego płynu.
Poziom cukru we krwi można też zbadać w dowolnej placówce medycznej, poprzez pobranie próbki krwi żylnej. Również w laboratorium można wykonać tzw. doustny test obciążenia glukozą. Polega on na zbadaniu poziomu cukru we krwi na czczo i w określonych odstępach czasowych po wypiciu przez pacjenta 75 g glukozy rozpuszczonej w wodzie. To badanie wykonać można na zlecenie lekarza.
Kto powinien sprawdzać poziom cukru we krwi?
Regularne sprawdzanie poziomu cukru powinny wykonywać osoby po 45 roku życia, w szczególności te zmagające się z nadwagą, nadciśnieniem czy chorobami serca. Również osoby, których bliscy chorują na cukrzycę, ponieważ jeśli w rodzinie zdarzały się przypadki zachorowań, automatycznie zwiększa się ryzyko. Badanie poziomu glukozy powinni robić także wszyscy bez względu na wiek, którzy zauważyli spadek samopoczucia, zmęczenie i senność, zwłaszcza po posiłkach oraz inne, wymienione poniżej niepokojące objawy.
Skutki nadmiaru glukozy we krwi
U osób zdrowych poziom cukru we krwi jest stały, zarówno w dzień jak i w nocy. Przyjmuje się, że norma na czczo mieści się w przedziale 70–99 mg/dl. Z nieprawidłową glikemią na czczo mamy do czynienia przy poziomie glukozy we krwi 100–126 mg/dl. Im wyższy poziom cukru, tym bardziej odczuwane są dolegliwości z tym związane np.:
- nagły spadek wagi,
- częstsze niż zwykle oddawanie moczu,
- wzmożone pragnienie,
- zmęczenie i senność,
- bóle głowy,
- problemy z widzeniem,
- przesuszona skóra,
- ogólnie osłabienie.
Podwyższony poziom cukru we krwi to sygnał, że gospodarka zaburzona została węglowodanami. Jeśli taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas może prowadzić do stanu przed cukrzycowego. To z kolei prosta droga do zachorowania na cukrzycę. Ignorowanie problemów z utrzymaniem właściwego poziomu cukru może również powodować inne, bardzo niebezpieczne sytuacje jak: udary, amputacje, śpiączkę, a nawet śmierć.
Na szczęście wiemy jak skutecznie i dość prosto chronić się przed nadmiarem cukru.
Jak utrzymywać właściwy poziom cukru we krwi?
Dieta na pomoc
Do codziennego menu warto wprowadzić węglowodany wolno wchłaniane, a unikać tych, które powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Podstawą diety powinny być produkty zbożowe, które dzięki zawartości witamin z grupy B ułatwiają przekształcanie glukozy w energię. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć pieczywa razowego i pełnoziarnistego, brązowego ryżu, grubych kasz (pęczak, gryczana), płatków owsianych, jęczmiennych i otrębów.
Ważne miejsce w diecie powinny zajmować warzywa. Są bogate w błonnik pokarmowy, który wydłuża trawienie cukrów. Dzięki temu po posiłku poziom glukozy podnosi się powoli. Warzywa najlepiej spożywać w formie surowej, dodając je do każdego posiłku. Wskazane jest również picie soków warzywnych.
Praktycznie bez ograniczeń można jeść: pomidory, ogórki świeże i kiszone, cebulę, buraki, kalafiora i brokuł, wszelkie odmiany sałaty, kapustę pekińską i kiszoną, szczypior, szparagi oraz szczaw. Lepiej unikać natomiast nadmiernego spożycia ziemniaków, warzyw strączkowych, kukurydzy.
Jeśli chodzi o owoce, można włączyć je w dietę, jednak ze względu na zawartość cukru należy ograniczyć ich ilość. Warto wybierać te mniej słodkie jak np. cytryna, poziomki, truskawki czy grejpfrut. Są one cennym źródłem witamin i minerałów, zwłaszcza chromu – pierwiastka niezbędnego do przemian glukozy.
By utrzymać właściwy poziom cukru warto jeszcze:
- ograniczyć do minimum słodycze i kolorowe napoje,
- unikać spożywania alkoholu (zwłaszcza mocnego i słodkiego),
- jeść regularnie, ale niewielkie porcje (minimum pięć posiłków dziennie),
- unikać fast foodów oraz żywności przetworzonej.
Ruch po zdrowie
Ruch to nieodzowny element prawidłowego funkcjonowania i zdrowia. Ma tez bardzo duże znaczenie w przypadku osób zmagających się z podwyższonym poziomem cukru
i chorujących na cukrzycę. Jak pokazały badania aktywność fizyczna odgrywa ogromną rolę w zapobieganiu oraz leczeniu cukrzycy. Zaleca się umiarkowany, ale regularny wysiłek, dostosowany do aktualnego samopoczucia i kondycji fizycznej. Można uprawiać ćwiczenia aerobowe, jazdę na rowerze, pływanie czy ćwiczenia rozciągające. Wskazana jest kontrola poziomu glukozy we krwi oraz tętna (nie powinno ono przekraczać 80% maksymalnej częstości uderzeń – pracy serca).
Suplementacja – Reducan Diabet
Z myślą o osobach, które muszą kontrolować poziom glukozy we krwi powstaje wiele suplementów. Jednym z nich jest Reducan Diabet, stworzony przez Narodowy Instytut Leków.
Działanie preparatu oparte jest na bazie naturalnego β-glukanu i chromu. Reducan zawiera najwyższą dawkę β-glukanu spośród preparatów dostępnych na rynku. Beta Glukan jest jednym ze składników błonnika pokarmowego. Obniża poziom cukru we krwi, skutecznie zapobiegając cukrzycy. Dodatkowo wydłuża działanie hormonu, który odpowiada za uczucie sytości. Pomaga opanować apetyt i nadmierne podjadanie, pomagając utrzymać właściwą masę ciała.
Drugim, istotnym składnikiem Reducanu jest chrom organiczny, w wysoko biodostępnej formie. Działanie obu składników wzajemnie się uzupełnia. Pochodzący z owsa β-glukan pomaga zredukować poziom cukru w trakcie posiłku. Chrom natomiast wspiera utrzymanie jego właściwego poziomu w ciągu dnia. Chrom jest też często stosowany jako środek wspomagający odchudzanie, ponieważ ogranicza ochotę na słodycze (zapobiegając nagłym wahaniom poziomu glukozy) oraz niweluje napady głodu. Jego suplementowanie pomaga zapobiegać podwyższonemu poziomowi trójglicerydów, nadciśnieniu tętniczemu i chorobom serca, poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu.
Preparat dedykowany jest osobom, które powinny kontrolować poziom glukozy we krwi, a w szczególności:
- osobom z nadwagą i otyłością,
- sportowcom i osobom intensywnie uprawiającym sport,
- osobom ściśle kontrolującym swój metabolizm.
Reducant Diabet to bezpieczny i skuteczny preparat, pozwalający utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi. W przypadku cukrzycy, nie zastąpi jednak leczenia, właściwej diety czy korzyści płynących z aktywności fizycznej.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o produkcie Reducant Diabet zapraszamy do kontaktu:
Telefon: 533 318 485
Email: sklep@arkazdrowia.pl
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.